Bill Gates hyllar Hans Rosling

Bill Gates, en av världens rikaste och mest inflytelserika människor har nyligen skickat en hyllningsgest till den svenske professorn Hans Rosling.

Hans Rosling, som mycket tragiskt avled i februari 2017, var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm. Han var bland annat en av initiativtagarna Sverigesektionen i Läkare Utan Gränser år 1993. Men mest känd blev han, inte bara i Sverige utan över hela världen, för sitt oerhört pedagogiska och lättförståeliga sätt att förklara komplexa frågor och problem som rörde hela världen. År 2015, under galan ”Hela Sverige skramlar” genomförde Rosling en hyllad presentation och förklaring till kriget i Syrien och de då just påbörjade flyktingströmmarna till Europa och hur man ska hantera dem. Han är även ihågkommen en intervju i dansk TV när han läxade upp reportern rejält.

En av de många personer som såg upp till Hans Rosling och allt han gjorde är den amerikanske entreprenören och multimiljardären Bill Gates. Som en hyllning till Rosling, men även som ett sätt att föra hans goda ord vidare, har Gates beslutat att dela ut ett exemplar av Roslings bok ”Factfulness: Tio knep som hjälper dig att förstå världen” till alla studenter på en amerikansk skola. Boken skrev Hans tillsammans med sin son, Ola, och svärdottern Anna.

”Även om jag tycker att alla borde läsa den, så har den framför allt användbara insikter till de som tar steget från college och vidare till nästa fas i livet”, låter Bill Gates meddela på sin blogg.

På internet finns flera olika klipp där Roslings storhet visar sig, dessa rekommenderas starkt att titta på. Världen behöver fler människor som Hans Rosling.


Nyheter från EU-parlamentet

I och med att Sverige är del en av den Europeiska Unionen så berörs alla invånare i allra högsta grad av de lagar och principer som slås fast i EU-parlamentet, vare sig man vill eller inte. Ibland är det något som gynnar oss, medan det ibland inte gör någon skillnad alls eller kanske i viss mån gör det lite sämre.

Alldeles nyligen klubbades en ny princip igenom som inte många människor kommer att kunna klaga något särskilt på. Det är nämligen en princip om lika lön för lika utfört arbete. Den innebär att man som snickare ska tjäna lika mycket pengar här i Sverige som man tjänar som snickare i ett annat land i EU.

Denna nya princip innebär inte bara att man uppnår en större grad av rättvisa, vilket är ett fullgott argument bara det. Utan principen innebär även att personer nu kan konkurrera med sin kompentens på ett helt annat sätt än tidigare. För att återigen ta just snickare som exempel. I Sverige finns många utländska arbetare som jobbar på större byggen som kommer från Polen och länderna i Östeuropa. Den i särklass största anledningen till att så många företag valt att anställa en utländsk snickare, istället för en svensk har många gånger varit för att den utländske arbetaren har kostat mindre än den svenska. Det bidrar snedställning då det inte längre har lönat sig att vara duktig på sitt arbete på grund av att man ändå går efter en person som är ”billigare i drift”.

Men lika lön för lika arbete kommer alla, svensk som utländsk, att konkurrera om samma arbete på samma grunder, nämligen kompetens och inget annat.


Finansinspektionen varnar för kryptovalutor

Finansinspektionen har nu gått ut med en varning till privatpersoner att de inte ska inventera i kryptovalutor då man inte tycker att konsumenter passar som investerare för dessa. Kryptovaluta kallas även virtuell valuta eller digital valuta.

Antalet kryptovalutor ökar snabbt men bitcoin är den som är mest känd. Värdet för bitcoin har varierat från 1.160 dollar och 20.000 dollar. I februari fanns det lite över 1500 olika kryptovalutor. Man vill varna för att värdet på valutorna är väldigt skiftande och för att det även saknas regler som skyddar de som handlar med dessa valutor.

FI menar också att valutorna kan vara svåra att sälja och att informationen som uppges vid försäljning kan vara missvisande även tekniken är känslig för avbrott. För de som lanserar kryptovalutor så finns det inga informationskrav vilket gör att det finns en risk för missvisande marknadsföring av valutorna. Som i alla branscher så finns det även här aktörer som är oseriösa och deras mål är få in så mycket pengar som möjligt utan att fullfölja något projekt. Konsumenterna kan har svårt att få en överblick över vilka risker som finns och man ska vara beredd på att förlora det man har satsat.

För att använda sig av till exempel Bitcoin så sparas en fil med ett antal bitcoinadresser. Filen sparas på användarens dator eller hos någon annan som erbjuder en sådan tjänst. Bitcoin kan skickas över internet till alla som har en bitcoinadress. Det är omöjligt för myndigheter att manipulera värdet eller att skapa inflation eftersom det inte finns någon administration som sköter hanteringen av Bitcoin.


Medlemslån – ett billigare alternativ

Bland långivare för blancolån finns såväl storbanker som nischbanker och andra kreditbolag. Emellertid brukar det faktum att många fackförbund i samarbete med kreditbolag kan erbjuda lån glömmas bort i sammanhanget. Fackförbunden kan ofta erbjuda mycket förmånliga låneprodukter för sina medlemmar, och den som är fackansluten bör definitivt undersöka möjligheten att låna via fackförbundet, detta via ett så kallat medlemslån.

Så här fungerar ett medlemslån

Tack vare det stora antalet medlemmar har fackförbunden en unik förhandlingsposition. Styrkan i antalet gör att man kan förhandla fram en lång rad olika förmåner för sina medlemmar. Oftast handlar det om lägre priser på produkter – detta på allt från försäkringar till semesterresor – men även lån av olika slag kan komma ifråga.

Ett medlemslån fungerar i princip som ett vanligt privatlån/blancolån. Det handlar helt enkelt om ett lån utan säkerhet med rörlig ränta. Den stora skillnaden mellan medlemslån och ett vanligt privatlån är att låntagaren bara genom sitt medlemskap i facket normalt kvalificerar för en lägre ränta. Facket står dock aldrig som motpart i själva låneavtalet. Långivaren är alltid en bank eller ett kreditbolag.

Det kan också finnas andra fördelar med att gå via fackförbundet. Inte sällan kan till exempel uppläggningsavgiften utgå. Dessutom kan tilläggsprodukter som låneförsäkring ingå utan extra kostnad under hela eller delar av lånets löptid.

Kan alla få ett medlemslån?

Precis som alla som ansöker om ”vanliga” privatlån inte får godkänt på sin låneansökan, blir heller inte alla som ansöker om medlemslån godkända. I grunden ligger alltid långivarens bedömning om huruvida den sökande kan anses ha tillräckligt god betalningsförmåga eller inte. Medlemslånets villkor må i allmänhet vara mer generösa, men chanserna att få låna ökar inte om man går via facket.

Bra att känna till är också att facket ställer upp ett krav på att medlemskapet inte ska vara tillfälligt. Det finns givetvis olika krav hos olika fackförbund, men det räcker inte att ha varit medlem i bara ett par månader. Ibland krävs att låntagaren har betalat in sina medlemsavgifter varje månad i 18 månader eller mer. Det är i regel också ett krav att låntagaren ska fortsätta vara medlem i fackförbundet under lånets hela löptid.

Vad är lånebeloppen?

Det är egentligen ingen skillnad mellan vanliga privatlån och medlemslån när det gäller lånebelopp och löptider. I regel kan man låna mellan 20 000 – 350 000 kr med privatlån och det är detsamma som gäller för medlemslån. Den som behöver låna mer än så har normalt inga möjligheter att dra fördel av att gå via facket.


190 000 kr per kvadrat på Kungsholmen

Om du är en flitig besökare på Hemnet och Booli finns chansen att du under den senaste tiden har uppmärksammat Sveriges minsta lägenhet och förundrats över både storleken på den och mäklarens utgångspris. Nu har Sveriges minsta lägenhet sålts och notan för köparen blev 1,9 miljoner kronor.

Nytt prisrekord

Längst upp i en elegant äldre fastighet på Kungsholmen ligger en lägenhet som mäter 10 kvadratmeter. När den lades ut till försäljning den 15 juni ”välte” den nästan Hemnet. Alla ville titta närmare på den smått mikroskopiska lägenheten och i media omtalades den som ”miljonskrubben”. Ungefär en vecka efter publiceringen på Hemnet såldes den. Det var tre personer i budgivningen som startade på 1,5 miljoner.

Slutpriset på 1,9 miljoner innebär att det tidigare rekordet för kvadratmeterpriser i Stockholms innerstad rök all världens väg. 190 000 kr per kvadratmeter är nästan det dubbla jämfört med vad lägenheter på Kungsholmen och andra mer eftertraktade adresser i Stockholm brukar betinga. Faktum är att kvadratmeterpriset är nytt rekord i Sverige.

Fullt funktionell lägenhet

Tio kvadratmeter är vad ett mindre rum normalt mäter. Den här lägenheten på Kungsholmen är dock mer lik en lägenhetsetta än ett enskilt rum. Mäklaren Malin Carlens, som stod för försäljningen, menar att boendet verkligen är en lägenhet och inte bara ett rum. I ”skrubben” finns pentry, badrum och dusch samt plats för säng och matplats. Lägenheten har ett fönster och en mindre garderob.

Lägenheten är en bostadsrätt i en förening som uppenbarligen har en mycket god ekonomi. Månadsavgiften för lägenheten är nämligen endast 500 kr. I denna avgift ingår dessutom både kabel-tv och bredband. I princip kan man alltså säga att boendet är gratis när amortering och ränta är betald.

Vad får du för 1,9 miljoner?

Läget, boendets mycket unika egenskaper och den låga avgiften är anledningar till att priset för lägenheten blev av det större slaget och köparen anser sig säkerligen ha gjort en bra affär. Samtidigt går det inte att komma ifrån att 190 000 kr per kvadratmeter är ett skyhögt pris om man jämför med hur priserna ser ut för bostadsrätter och småhus på andra platser både i Stockholm och i Sverige som helhet.

Snittpriset per kvadrat för en bostadsrätt i Sverige är till exempel omkring 38 000 kr. I centrala Stockholm är prislappen omkring 92 000 kr/kvm och i Stor-Stockholm är prislappen knappt 58 000 kr/kvm. För villor var medelpriset i landet under juni månad i år nästan exakt tre miljoner kronor, detta enligt uppgifter från Mäklarstatistik.

För den som kan tänka sig att bo något mindre centralt i Stockholm än just Kungsholmen finns just nu exempelvis en tvårummare på 47 kvadrat i toppskick i Saltsjö-Boo med utgångspris på 1 995 000 kr. Den som kan tänka sig att bo i Bromma, Hägersten eller någon annan stadsdel strax utanför huvudstadens absoluta kärna hittar många stora ettor och mindre tvåor till en prislapp på omkring två miljoner.


Fyra tips för att spara stora summor

spartips

Det finns många sätt att stärka din privatekonomi. Du kan till exempel höja din lön, arbeta fler timmar, börja spara eller investera, ta till smarta knep för att minska matkostnaderna samt jämföra priser på el, abonnemang och andra tjänster. Varje åtgärd kan ge en stor effekt, särskilt på lång sikt, men det kan vara en idé att prioritera ett par, tre specifika åtgärder. På så sätt kan du dels göra din uppgift med att stärka ekonomin lite enklare, dels faktiskt uppnå en större effekt.

Hur ska man då prioritera? Vilka åtgärder är det som ger störst effekt och vilka kan man lika gärna strunta i? I grunden handlar det om att minska utgifterna inom de fyra avgjort största utgiftsområdena. För de flesta hushåll handlar det om bostaden, bilen, maten och lånen.

Bostaden

Du och din familj måste självklart ha tak över huvudet, men det är aldrig en bra idé att betala för mycket i onödan för ditt boende. Bor du till exempel i en hyreslägenhet med tre rum, i vilken ett av rummet står tomt, varför då inte flytta till en tvåa? Bor du i en bostadsrättslägenhet med för mycket yta för dina behov – varför inte byta till en lite mindre? Är avgiften i bostadsrätten dessutom rejält tilltagen finns ännu större anledning att flytta.

Boendet står för en mycket stor del av de disponibla inkomsterna för de flesta hushåll. Kan du minska dina boendekostnader med bara någon tusenlapp i månaden blir effekten betydande på sikt.

Bilen

Bilen är praktisk, men den är också dyr. Det finns fyra större kostnader kopplade till bilägande, nämligen värdeminskning, drivmedel, reparation/service och försäkring/skatt. Slår du ihop alla kostnader du har för din bil per år kommer du förmodligen att bli mycket negativt överraskad över hur mycket det är. Det enklaste sättet för ett hushåll att kapa en stor del av kostnaderna månadsvis är att helt enkelt göra sig av med bilen. Ett alternativ är att försöka låta bilen stå så mycket som möjligt. På det sättet sparar du pengar på både värdeminskning, reparationer och drivmedel. Skatt och försäkring kan du dock inte komma undan. Att du kan jämföra bilförsäkringar och få ner kostnaden en bit på så sätt är en annan sak.

Maten

En godbit till fikat, ett par restaurangbesök per månad, oplanerade inköp på väg hem från jobbet… Små men ofta förekommande utgifter för annan mat än den som ställs fram på köksbordet blir stora summor på årsbasis. För att förhindra att matkontot drar iväg ska du först och främst se till att handla på stormarknaderna. Med en inköpslista förberedd i kundvagnen minskar du också risken att köpa onödiga varor. För det andra bör du betrakta varje restaurangbesök som en lyxartikel. Om du tycker om att gå på restaurang får du helt enkelt prioritera ned andra mer lyxbetonade aktiviteter.

Lånen

Lån, inklusive eventuella bolån, kan innebära stora kostnader i form av ränta varje månad. Det gäller särskilt om du har flera och/eller stora lån utan säkerhet. För att få en mer stabil privatekonomi är det klokt att få ned räntekostnaderna så långt det är möjligt. Det bästa tipset är att betala av extra på ett lån i taget, och då först fokusera på det dyraste och sedan beta av övriga lån i ordning utifrån storleken på räntan.

Ett annat smart knep är att samla lånen. Det kan du enkelt göra genom att vända dig till en så kallad låneförmedlare som specialiserar sig på samlingslån. Det behöver inte ta mer än ett par dagar att samla många dyra lån till ett större lån med en lägre ränta.


Din bankrådgivare står inte på din sida

De flesta av oss har både begränsat med tid att läsa på om ekonomi och begränsat med kunskap att kunna förstå allt som rör lån, sparande, investeringar, försäkringar, med mera. Det är därför naturligt att många vänder sig till bankrådgivare i syfte att både få mer konkret information och handfasta råd och tips. I en intressant studie utförd av forskare på KTH framgår emellertid att den som gör ett ekonomiskt val på egen hand oftare gör ett bättre val än den som följer en bankrådgivares råd. Hur kommer det sig? Ska inte experter ge de expertråd som ger mest nytta?

Bankrådgivare är inte oberoende

En av anledningarna till resultatet i KTH:s studie torde vara att bankrådgivarna inte har till uppgift att sätta kundernas intressen främst. Det är istället arbetsgivarens krav som är det centrala för rådgivaren. Det är också så att många rådgivare får provision för sålda produkter och tjänster, och provisionen blir givetvis högre ju mer intäkter som banken kan generera. Enligt en rapport från myndigheten Finansinspektionen kan provisionen för en försäljning av en för kunden dyrare produkt/tjänst vara upp till tio gånger standardprovisionen. Det är bland annat av den här anledningen som så kallade strukturerade produkter, såsom aktieindexobligationer, är så populära trots att de i många fall ger mycket begränsad nytta för kunden.

Med detta sagt ska poängteras att oberoende inte är samma sak som oärlig. Bankrådgivaren presenterar helt enkelt vanligtvis de finansiella produkter som ger honom/henne mest provision samt störst intäkter för arbetsgivaren, men han eller hon kan naturligtvis inte tvinga dig att göra ett specifikt val.

Det bästa av båda världar

Bankrådgivaren har expertkompetens, men du kommer förmodligen inte att bli presenterad för det för dig mest optimala valet, oavsett det handlar om en investering, ett sparande eller ett lån. Samtidigt har du själv antagligen begränsad insikt om hur olika finansiella produkter, lån, med mera, fungerar. Du vet dock vilka risker du är beredd att ta och vilka val som kan ge dig störst ekonomisk nytta. Ett bra tips är således att du använder din bankrådgivare för att få information om olika val. Kräv att få en presentation av alla möjliga alternativ, med tydliga förklaringar, och var inte rädd för att ifrågasätta. Med hjälp av rådgivaren kan du på det här sättet få ett beslutsunderlag att räkna på själv och fundera på hemma.

För att maximera din nytta av rådgivningen kan du med fördel också vara otrogen mot din nuvarande bank. Det gäller kanske särskilt för bolån, men att jämföra och ställa olika erbjudanden mot varandra kan vara fördelaktigt även för exempelvis pensionslösningar och privatlån. Boka in ett möte med en eller två andra banker och se till att utkräva samma information och rådgivning där. Med stor sannolikhet kan du med denna strategi som grund göra för dig ekonomiskt mycket fördelaktiga val för framtiden.

Källa: Compricer


Fastighetsbolag är drömmen för långivare

Intressant ny statistik visar att bolagen i fastighetsbranschen är de mest kreditvärdiga, medan bolagen i restaurangbranschen löper störst risk att tvingas ställa in betalningarna. Det är kreditupplysningsföretaget Syna som presenterar dessa siffror i ett pressmeddelande.

Statistiken är tydlig. Fastighetsbolagen har i genomsnitt en mycket låg så kallad riskprocent, vilket betyder att risken för att komma i obestånd är mycket liten. Detta gör fastighetsbolag till favoriter bland långivare. Enligt siffrorna från Syna är det ungefär ett av 200 fastighetsbolag som löper risken att ställa in betalningarna (och därmed inte kunna betala amorteringar och räntor) de kommande 12 månaderna. På den andra änden av skalan sticker bolag verksamma inom café och restaurang ut. I genomsnitt har dessa bolag en riskprocent på cirka 3,5%. Uppgifterna har tagits fram genom att Syna har rankat alla de större branscherna i Sverige utifrån alla kreditupplysningsföretagets kreditrankingar.

Restauranger är mer riskfyllda investeringar

Karl Stjerna, som är vd på Syna, förklarar den förhållandevis höga risken i bolagen inom café och restaurang med att det ofta handlar om mindre bolag som verkar i en tuff bransch med stor konkurrens. Han framhåller också att marginalerna i verksamheten är små och att det krävs omfattande investeringar i startfasen. Det är just nystartade bolag i branschen som har den högsta riskprocenten.

I Synas statistik hamnar den stora majoriteten bolag oavsett bransch i intervallet 0,8 – 3,0% (kreditrating 3 i Synas ranking) när det gäller risken att komma på obestånd. Snittsiffran för restauranger och liknande verksamheter är emellertid hela 3,48%.

Fastighetsbolagen är säkra låntagare

Fastighetsbolagen utmärker sig alltså istället positivt i Synas statistik. Utifrån siffrorna ovan är risken att ett genomsnittligt fastighetsbolag hamnar på obestånd ungefär sju gånger mindre än vad som gäller för ett genomsnittligt bolag i restaurangbranschen.

Synas vd Karl Stjerna har två förklaringar till den låga risken i fastighetsbolag. Den ena är att den långa perioden med låga räntor har gynnat bolagen. Effekten av låga räntor blir nämligen att bolagens kostnader blir låga både för befintliga lån och för lån till nya investeringar. Den andra förklaringen är att det finns ett betydande kapital i fastigheterna. Det bundna kapitalet utgör en mycket stark och stabil säkerhet för fastighetsbolag som låntagare.

Någon mer utförlig statistik om andra branscher än de två som vi diskuterar ovan presenterar Syna tyvärr inte. Du kan läsa mer om Synas granskning här.


Tuff kritik mot flera låneförmedlare

Konsumentverket inledde i maj 2016 en granskning av marknaden för låneförmedlare. Nu i april är granskningen klar och myndigheten riktar skarp kritik mot flera låneförmedlare. Myndigheten menar framför allt att transparensen gentemot konsumenterna är bristfällig. Sker verkligen en ”tävling” bland långivare om vem som kan erbjuda den bästa räntan? Vilka förutsättningar ska vara uppfyllda för att en låntagare ska erbjudas den mycket låga lägsta räntan? Det är några frågor som Konsumentverket menar att låneförmedlarna inte svarar på.

En ansökan – erbjudanden från över 20 banker

Låneförmedlarnas affärsidé är att hjälpa dem som behöver samla lån eller ta ett privatlån för ett större inköp eller en investering. Hjälpen består i att låneförmedlaren via en ansökan inhämtar erbjudanden från en mängd olika banker och kreditgivare. När processen är klar presenteras den potentiella låntagaren för det eller de bästa erbjudandena.

Nyckelordet här är ”konkurrens”. Alla långivare vill ha fler kunder och genom låneförmedlarnas affärsidé finns chansen att det blir en huggsexa om lånekunderna.

Konsumentverket anser emellertid att många av låneförmedlarna är mycket otydliga med hur den här tävlingen om lånekunderna går till samt vilka banker och andra kreditgivare som faktiskt deltar i konkurrensen. Myndigheten vill att låneförmedlarna ger mer information både om hur processen går till rent allmänt och hur den konkret har gått till för den enskilde låntagaren.

Oklarheter kring räntor

Konsumentverket riktar också kritik mot de räntor som presenteras. För det första finns en brist när det gäller uppgifter om den effektiva räntan. För det andra menar myndigheten att det är mindre bra att låneförmedlarna presenterar en ”från”-ränta. Den kan ses som delvis vilseledande om de faktiska räntor som erbjuds låntagarna ligger betydligt högre. Anna Hult, som är jurist på Konsumentverket, menar att det ska framgå i reklam på webbplatsen och i annan marknadsföring vilka förutsättningar som måste uppfyllas för att en låntagare ska kunna erbjudas ”från”-räntan.

Fyra låneförmedlare har fått frågor från Konsumentverket

Konsumentverket har ett större batteri av åtgärder att ta till mot företag som inte följer lagar, förordningar och givetvis även myndighetens vägledningar och preciseringar. Om någon brist påträffas i en sådan här granskning är första steget att skicka frågor. Det har Konsumentverket gjort till fyra av de ledande låneförmedlarna. Det initiala beskedet från dessa är att de välkomnar myndighetens granskning och att de kommer att arbeta om den information som presenteras för låntagarna.

Läs mer om själva granskningen på Konsumentverkets webbplats. Läs mer om utfallet av granskningen och om frågorna Konsumentverket ställer till låneförmedlarna här.


Ränteskillnadsersättning för privatlån

Ränteskillnadsersättning är en slags kostnad en låntagare som vill lösa ett bundet lån innan bindningstiden är till ända får betala till långivaren. Ränteskillnadsersättningens storlek avgörs i huvudsak av lånebeloppet, räntan på lånet samt kvarstående amorteringar under bindningstiden. I många fall blir denna kostnad betydande.

Ränteskillnadsersättning är en kostnad som i princip är helt förknippad med bolån. Fram tills nu, det vill säga. Det är nämligen ett par aktörer inom privatlån som i sina låneavtal har infört en regel som ungefär motsvarar den som gäller för ränteskillnadsersättning för förtidslösen av bolån.

Privatlån med bundna räntor

Förutsättningen för att en långivare som erbjuder privatlån ska kunna ta ut ränteskillnadsersättning, är att lånet löper med fast ränta. Detta är i sig något ovanligt inom privatlån. Vanligtvis är räntorna nämligen rörliga. Det är inte så att räntorna ändras månadsvis eller vid varje förändring av Riksbankens reporänta, men över tid kommer de aktuella marknadsräntorna på ett eller annat sätt speglas i räntan på privatlånet.

Fast ränta är dock något som blir mer aktuellt, särskilt i takt med att privatlånen både blir fler och till viss del också ändrar karaktär. Fram till några år sedan var det till exempel omöjligt att låna mindre än 20 000 – 30 000 kr. Numera finns det en rad långivare som erbjuder privatlån med kortare eller löptider från 5000 kr och uppåt. Det är inte direkt ändamålsenligt att justera räntan uppåt och nedåt ett antal gånger under den vanligtvis ganska korta löptiden, varför det naturliga blir att ange en fast ränta.

Big Bank är av de större långivarna inom privatlån som har infört en regel om ränteskillnadsersättning. I villkoren i låneavtalet skrivs att förtidslösen ger långivaren rätt att få ersättning. Beloppet som ska erläggas är 1% av det belopp som ännu inte är återbetalat. Det motsvarar ett mycket blygsamt belopp i jämförelse vad man kan få betala för att lösa ett bolån i förtid, och med tanke på att Big Bank lånar ut maximalt 125 000 kr kan kostnaden aldrig bli högre än 1250 kr.

Varför Big Bank tar ut denna kostnad är oklart. En hypotes kan vara att man genom regeln säkrar kompensation för den extra risk man tar eftersom man kan bevilja även personer med betalningsanmärkningar lån. Kompensationen sprids i andra fall över hela kredittiden för den enskilda låntagaren, samt på låntagarkollektivet som helhet, men om en låntagare löser sitt lån i förtid går ju Big Bank miste om den kompensationen.

Är detta början på en trend?

Det snabba svaret torde vara nej. Det kommer i framtiden kanske bli vanligare med långivare som så att säga låser in privatlånekunderna genom denna typ av lösning. Antagligen gör de flesta då som Big Bank, nämligen tar ut en klart blygsam extra kostnad. Som vanligt gäller det också att se till helheten i låneavtalet. En långivare som debiterar ränteskillnadsersättning behöver inte automatiskt vara ett sämre val.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 35 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Advisa
Lånebelopp 3 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år