Spärra Personnummer

Spärra personnummer

Om du vill undvika att bli lockad av att ta SMS-lån och andra snabblån så kan du spärra ditt personnummer så att du inte kan låna några pengar utan att gå igenom en omfattande upplåsningsprocess. Detta kan vara mycket bra om du har en tendens att ta SMS-lån för spontana onödiga utgifter i slutet av månaden. Ett exempel på detta skulle t.ex kunna vara för att gå ut och festa med polarna.

Att spärra sitt personnummer så att man inte kan låna kan vara ett mycket bra första steg mot en bättre ekonomi. Om man inte längre har möjligheten att låna upptäcker man ofta att man kan klara sig utan att göra det. Detta är extra sant eftersom SMS-lån ofta är relativt dyra och kan ha en mycket negativ effekt på din ekonomi. Man får helt enkelt lite mer pengar över i slutet på månaden när man inte längre behöver betala dessa avgifter.

Att spärra ditt personnummer kan vara en mycket bra ide även om du inte använder denna typ av lån. Genom att spärra ditt personnummer så skyddar du dig själv mot potentiell problem orsakade av identitetsstöld. Att spärra ditt personnummer hindrar inte någon från att stjäla din identitet men det förhindrar att någon tar ut lån i ditt namn. Du begränsar med andra ord den skada som en identitetstjuv kan göra.

Inga centrala register

Det finns tyvärr inte något centralt register som man kan registrera sig hos för att spärra sitt personnummer hos alla sajter. Man måste istället kontakt varje enskilt låneföretag individuellt. Låneföretagen är skyldiga att spärra ditt personnummer om du kontaktar dem och ber dem göra det. Du kan kontakta långivarna via telefon eller e-post. E-post är vanligtvis det bästa alternativet eftersom de då är lättare att arkivera långivarnas svar och man kan snabbt kontakta många företag med ett e-brev. Inkludera alltid ditt namn och personnummer i ditt e-brev och använd titeln ”spärra personnummer”.

Ett fåtal bolag kräver att du skickar dem vidimerade I.D handlingar innan de spärrar ditt personnummer.

Om du vid en senare tidpunkt vill ta bort spärren så kräver detta normalt att du slutför mer omfattande pappersarbete och att du styrker din identitet. Att ta bort spärren kan vara tidskrävande. Du måste med andra ord vara förutseende och ta bort din spärr i god tid innan du behöver ett lån.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 35 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Advisa
Lånebelopp 3 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år