Privatlån

Privatlån
Privatlån är lån som man kan ansöka om utan att man behöver någon säkerhet. Hur mycket man kan låna varierar från långivare till långivare. Man kan hitta långivare som erbjuder lån om så lite som 1000kr och så mycket som 500 000kr. Räntan är lägre på stora lån än den är på små.

Du behöver ha en fast inkomst för att få låna pengar. Låneföretagen baserar sina beslut på din taxerade inkomst för det föregående året. Ju högre inkomst du har desto mer får du låna. Hur stor inkomst de behöver ha för att få låna pengar varierar mellan olika långivare. Det är svårt att få ett privatlån om man tjänade mindre än 100 000 kr under föregående år och om du är helt utan inkomst så är det i stort sett omöjligt.

Ordnad ekonomi

De flesta privatlån kräver att du har en ordnad ekonomi utan betalningsanmärkningar. Det finns dock även långivare som är villiga att låna ut till individer som har betalningsanmärkningar. Dessa anmärkningar måste oftast vara minst 6 månader gamla för att du skall kunna kvalificera för ett lån.

Du kan inte få ett privatlån utan säkerhet om du har skulder hos kronofogden och det är mycket svårt om du har betalningsanmärkningar.

Om du inte blir beviljad ett lån p.g.a. dålig ekonomi så är det ibland möjligt att ändå få ett lån om du gör en ny ansökan tillsammans med en medsökande. En medsökande är en person som går i god för dig och som blir skyldig att betala tillbaka lånet om du inte kan göra det. Vi rekommenderar inte att man ansöker om ett lån med en medsökande om det inte är absolut nödvändigt. Om du inte kan betala tillbaka så kommer lånet att belasta din väns ekonomi. Även om din medsökande klarar av att betala denna extra kostnad så kan er relation skadas av att du inte lever upp till ditt åtagande.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på ett flertal faktorer inklusive din inkomst, tidigare skulder, din kreditvärdighet och vad du skall använda lånet till. Om du t.ex. vill använda lånet för att samla dina lån får du låna mer än vad du får låna om du vill ha ett nytt lån till konsumtion.

Olika långivare har olika regler men du kan hitta långivare som är villiga att låna ut mellan 1000 och 500 000kr.

Att hitta det billigaste lånet

Att hitta det billigaste lånet är inte speciellt svårt. Internet har gjort det enkelt att jämföra olika lån. Det finns ett flertal webbsidor som låter dig se en lista över de olika långivarna som erbjuder lån i den storlek du vill ansöka om. Du kan ofta välja att lista dessa långivare efter den ränta de erbjuder. Många företag anger inte en exakt ränta utan istället ett räntespann. Den exakta räntan kommer inte sättas förrän ditt lån har beviljats. I det svar du får långivaren kommer de att säga att de är villiga att låna dig X-kr till X.X% ränta. Det är sedan upp till dig om du vill ta lånet eller inte.

Du kan med andra ord inte veta exakt vilken långivare som är villig att ge dig det billigaste lånet utan att ansöka om dem. Den ränta som visas online ger dig dock en bra indikation på vilket lån som är billigast och om du har bra kreditvärdighet så kommer troligen kunna få de nära den lägsta ränta de annonser. Du kommer alltid få betala en högre ränta om du lånar en liten summa.

Kom ihåg att inte bara titta på räntan utan och uppläggningsavgiften och eventuella andra avgifter. Detta är extra viktigt på små lån där räntan kommer få större genomslag.

Vad händer om jag inte kan betala?

Att inte betala av sitt privatlån kan ha mycket negativa effekter på din ekonomi. De flesta långivare skickar skulden vidare till indrivare eller kronofogden. En skuld som inte betalas av i tid belastas ofta med en dyr straffränta samt med olika avgifter som är förknippade med indrivningen av lånet. Det är mycket viktigt att du aldrig lånar pengar som du inte vet att du kan betala tillbaka.

Om något händer så att du inte kan betala en månad så är det bästa du kan göra att kontakta lånebolaget och prata med dem. Det finns oftast en lösning om de ser att du har skött dina betalningar bra fram tills nu och du kan garantera att det bara är en engångsföreteelse. Det är mycket viktigt att du sedan betalar in alla betalningar enligt den lösning du har förhandlat med lånebolaget.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 35 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Advisa
Lånebelopp 3 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år