Snabblån

Snabblån
Snabblån är små lån som du kan få snabbt. SMS-lån är en typ av snabblån. Snabblån är menade att göra det möjligt för dig att få pengarna till ditt konto snabbt. Denna låneform är dyr och skall bara användas om man absolut måste. Det är betydligt bättre att sätta av en mindre summa pengar till en buffert varje månad som man har att ta ifrån i de situationer man annars skulle behöva ta ett snabblån. Ett kreditkort kan också vara ett billigare alternativ till snabblån.

Om du vill kunna få tillgång till pengar så snabbt som möjligt är det bra att kontakta en långivare och ansöka om en kredit som ligger och väntar på dig när du behöver den.

Snabblån är ett lån utan säkerhet

Snabblån kräver inte någon säkerhet men man måste ha en betalningsförmåga. Det finns ett flertal långivare som låter dig låna pengar även med relativt liten inkomst. Vissa långivare låter dig låna även om du har en betalningsanmärkning. Individer med betalningsanmärkningar eller låg inkomst får dock räkna med att betala en högre ränta än personer med en ordnad ekonomi.

Det är dock inte möjligt att använda sig av en medsökande när man ansöker om snabblån.

Det är väldigt viktigt att du försäkrar dig om att du har råd att betala de kommande räkningarna om du tar ett snabblån. Detta är speciellt viktigt om du tar ett Snabblån för att klara av dina reguljära utgifter. Om så är fallet riskerar du att hamna i en negativ spiral där din ekonomi försämras för var månad som går och där du till slut inte kan betala av på dina skulder i tid. Att inte betala av i tid kan vara mycket dyrt p.g.a. förseningsavgifter och andra extra kostnader.

Om du inte klarar av dina vanliga månatliga utgifter utan ett snabblån så är det dags att sätta sig ner och ta en lång titt på din ekonomi. Vidta de åtgärder som behövs för att börja förbättra din ekonomi idag innan det är för sent och försett dig inte i mer skuld med ytterligare ett lån.

Hög ränta

Det är som tidigare nämnt dyrt att använda sig av snabblån. Detta beror på att snabblån är små lån med hög riskfaktor. Det innebär att långivaren måste ta ut en hög ränta för att täcka sina kostnader och täcka eventuella förluster från låntagare som inte betalar av sina lån.

Exempel:

Du lånar 10 000 kronor över 3 månader.

  • Uppläggningsavgift: 300 kr
  • Aviavgift: 39 kr
  • Årlig ränta: 39%
  • Effektiv ränta: 69.65%
  • Räntekostnad: 818 kr
  • Månadskostnad: 3797.33 kr/mån
  • Totalt att återbetala: 11 392 kr
  • Kostnad för lånet: 1 392 kr

Detta exempel är baserat på långivaren Daypays prislista.

I detta exempel kan du se att det kostar dig hela 1 392 kronor att låna 10 000 kronor under 3 månader. Du betalar med andra ord mycket i ränta och avgifter för den korta tid du lånar pengarna. Det är lätt att se varför det är bättre att sätta av en liten buffert så man har pengar när man behöver dem. Snabblån kan mycket snabbt bli en betungande utgift att betala.

Ett bättre alternativ

Ett fåtal långivare låter dig ta snabblån som är räntefria förutsatt att du betalar av dem i tid. Dessa lån kan vara ett mycket bättre alternativ än andra typer av snabblån. Det finns mängder av alternativ för detta, och det enklaste är att vända dig till en webbsida som enkelt jämför olika långivare och deras villkor. En av dessa är www.lånapengar.com som snabbt och enkelt ger dig en bra överblick innan du bestämmer dig för långivare.

Räntefria lån

Det finns kreditbolag som erbjuder snabblån som är räntefria första gången du lånar. Du behöver alltså inte betala någon ränta på lånet. Detta är ett mycket förmånligt sätt för att kunna låna pengar snabbt, billigt och enkelt. Du bör dock vara noga med att läsa igenom alla villkor när du tar ett räntefritt snabblån eftersom det kan finnas regler om tillkommande räntor eller avgifter om du inte betalar tillbaka pengarna inom en viss tid. Det förekommer även att det tillkommer avgifter för lånet, såsom aviavgift för skickad räkning, uppläggningsavgift för att handlägga ditt lån samt ansökningsavgift för att hantera din ansökan (ovanlig).


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 45 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag Leasy
Lånebelopp 10 000 - 50 000 kr
Löptid 1 år - 6 år