Kreditkort

Kreditkort
Ett kreditkort är kopplad till en redan godkänd kredit som finns vilande tills du behöver den. För att ha tillgång till denna kredit betalar du oftast en årsavgift. Hur stor denna avgift är beror på kreditkortsutgivaren. En del kreditkort har ingen årsavgift alls, men kan ha andra avgifter.

Ditt kreditkort har en kreditgräns som sätts av dig och kreditbolaget. Kreditbolaget bestämmer hur stor kreditgräns de är villiga att ge dig. Du är dock fri att välja att ha en lägre kreditgräns än den bolaget skulle vilja ge dig. Det finns en rad anledningar till att sätta en lägre gräns.

Dessa inkluderar att årsavgiften ofta är beroende av hur stor kreditgräns du har och att man inte behöver oroa sig för att spendera för mycket pengar på kredit. Att ha en låg kreditgräns kan också minska den skada som kan uppstå om ett kreditkort blir stulet och tjuven nyttjar hela krediten. Det kan vara säkrare att ha flera kort med en lägre kreditgräns än ett med högre.

Du kan använda ditt kreditkort i alla butiker som accepterar betalkort. Detta innebär att du kan använda det när du handlar online, i din lokala matbutik och i nästan alla andra butiker. Om du kan använda ditt bankomatkort i en butik kan du vanligtvis även använda ditt kreditkort.

Fördelar

Ett kreditkort kan vara en mycket bra typ av kredit. Den skapar en buffert som alltid finns där om du snabbt behöver pengar. Detta kan vara mycket värdefullt om man jämför med hur dyra snabblån, SMS lån och andra snabba krediter ofta kan vara. En extra fördel är att man aldrig kan vara säker på att man får ett snabblån när man ansöker om ett.

Krediten på kreditkort är redan beviljad och du vet exakt vilken kreditgräns du har. Många kreditkort erbjuder en räntefri period. Om du betalar tillbaka pengarna inom denna period betalar du inte några räntor eller avgifter alls. Detta gör kreditkort till en förmånlig kredittyp.

Genom att ha ett kreditkort med outnyttjat utrymme är du förbered för oförutsedda händelser och du kan undvika behovet att ta dyra lån. Detta kan spara dig många tusen över åren. Jag rekommenderar att du har ett kreditkort även om du inte tänker använda det i vardagen.

Nackdelar

Kreditkort kan vara ett mycket värdefullt verktyg förutsatt att du kan använda korten ansvarsfullt. Om du inte kan göra det kan de vara mycket skadliga eftersom det ger dig tillgång till en kredit som du kan utnyttja när som helst. Om du vet att du har svårt att undvika spontana inköp och har svårt att hålla en disciplinerad ekonomi kan det vara bra att undvika kreditkort.

Välja kreditkort

Det finns många olika banker som erbjuder kreditkort. Alla dessa tillhör dock ett litet antal olika kreditkortsnätverk. De vanligaste av dessa är VISA, MasterCard, American Express och Dinners. Det är ofta bäst att börja med att bestämma vilket nätverk man vill att sitt nya kreditkort skall tillhöra och sedan försöka hitta det bästa alternativet inom det nätverket.

På detta sätt behöver man inte gå igenom lika många kort. Vilket nätverk ett kort tillhör påverkar den service de erbjuder och alla nätverk har olika styrkor och svagheter.

VISA och MasterCard är de absolut vanligaste nätverken i Sverige. MasterCard är ofta billigare men VISA har bättre teckning internationellt. American Express blir också allt vanligare. VISA är det bättre valet om du vill kunna ta ut och sätta in pengar på ditt konto. De flesta VISA kort tillåter detta medan MasterCard vanligtvis inte gör det.

Det bästa alternativet är ofta att ha ett kort från varje nätverk. På detta sätt kan man använda det billigare MasterCard kreditkortet där det har teckning och om det inte funkar så använder du ditt VISA kort istället. American Express erbjuder kortet AMEX Blue som är speciellt designat för att erbjuda maximal säkerhet när man handlar online.

När du har valt vilket nätverk du vill att kortet ska tillhöra är det dags att se vilket kort som bäst passar dina behov. Alla kort har olika avgifter och olika kreditgränser. Vissa kort är bra om du vill ha en liten kredit. Andra kort är bra för de som behöver en stor kredit.

Avigfter och räntor

Ta alltid både avgifter och ränta i beaktande när du väljer kort. Se om du alltid måste betala en årsavgift eller om du får kortet förlängt ett år gratis om du använder det tillräckligt mycket. Kort som är gratis kan vara förmånliga om du använder ditt kort regelbundet.

Du skall också alltid se om kortet erbjuder en räntefri period eller inte. Du skall om möjligt alltid välja ett kort som ger dig minst 30 dagar räntefritt. Detta innebär att du inte behöver betala någon ränta alls om du betalar av saldot innan den räntefria perioden är över. Detta gör kortet till en mycket förmånlig kredit om du bara behöver låna pengarna en kort tid.

Vissa kort är gratis att använda om du använder dem tillräckligt mycket även om du alltid betalar av din fordran inom den räntefria perioden. Detta gör dessa kort till en kredit som är helt gratis ur ditt perspektiv. Kreditbolaget tjänar i dessa fall sina pengar från de avgifter som butiken betalar när du använder ditt kort.

Bonusar och förmåner

Många kreditkort ger dig en rad olika förmåner. Desto dyrare kort desto fler fördelar får du oftast. Vissa exklusiva kreditkort ger dig tillgång till privat sekreterare som hjälper dig att boka hotell, flygbiljetter, bord på exklusive restauranger och biljetter till olika föreställningar.

Mer vanliga förmåner som många kreditkort ger inkluderar t.ex. reseförsäkringar om du köper din resa med kortet. Det är även vanligt att man får flygpoäng på alla köp. Om man använder sitt kort regelbundet kan det göra det möjligt att resa billigt. En del kort erbjuder cash back istället för flygpoäng. Ta alltid förmånerna i beaktande när du väljer kreditkort att ansöka om.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 45 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag Leasy
Lånebelopp 10 000 - 50 000 kr
Löptid 1 år - 6 år