Hur du utvärderar och jämför erbjudanden om kreditkort

Åh, hur lockande det är att få ett erbjudande om ett kreditkort. Vi känner alla till lockelsen av ett erbjudande om kreditkort som har godkänts. Men i stället för att skriva under så fort du kan är det bäst att trycka på ”paus” i stället för ”paus”-omkopplare. När du lägger till ett kreditkort till din samling och ser till att du använder det på ett ansvarsfullt sätt ökar din kreditvärdighet bör du dock vara säker på att det är det bästa för dig. Det är också mycket viktigt att känna till kreditsystemen och lånen för nybörjare.

Oavsett om du jämför det bästa credit card Sweden eller det bästa kreditkortet i något annat land finns det några oföränderliga variabler som du bör ha i åtanke när du fattar ditt beslut. Här är några tips om hur du bedömer erbjudanden om kreditkort:

Föreslå dig själv hur du kan använda det.

Det viktigaste att fråga sig är ”Hur kan jag utnyttja kontot?” förklarar Gerri Detweiler utbildningschef för Nav, som kan hjälpa småföretagare att hålla koll på sin personliga och företagskredit utan kostnad.

Använder du det för nödsituationer eller för inköp som du gör regelbundet? Om ja kan du behöva ett allmänt kreditkort med roterande belöningskategorier för kreditkort. Används kortet främst för att resa? Om ja behöver du ett kort som erbjuder stora belöningar och reseförmåner kan vara rätt val för dig.

På samma sätt som att köpa den senaste bilen är en fråga om med det belopp du har råd med samt din livsstil och dina preferenser, så baseras valet av rätt kreditkort på din budget och dina behov. Du måste tänka på att räkna ut vilken typ av kreditkort som är lämpligast för just din situation.

EVALUERA kreditkortserbjudanden och belöningar

Den mest tilltalande aspekten av att välja klokt med ditt kreditkort är möjligheten att nollställa de förmåner och belöningar som är mest fördelaktiga för dig.

Belöningar för resor är en välkänd funktion, men om du sällan reser är det troligt att du inte får ut hela värdet av kortet. Belöningar kan vara erbjudanden om kontantåterbäring och kan också vara knutna till köp hos vissa återförsäljare. Det är viktigt att välja rätt kort för behoven i din nuvarande utgiftsrutin. Ett av de mest okloka val du kan göra är att ansöka om ett kort med avsikt att ändra dina utgiftsvanor för att maximera dina belöningar.

Bestäm hur mycket det kommer att kosta

Nästa fråga, den tredje, är ”Hur mycket kommer det att kosta?”. Kontrollera räntan samt kreditgränsen, avgifter och straffavgifter”, förklarar Elaine Harrison, AFC(r), FFC(r) och finansiell coach. Hur mycket är din effektiva ränta? Finns det årliga avgifter och motiverar din användning kostnaden?

Det är viktigt att bestämma vilken metod du ska använda för att betala av kreditkortet i sin helhet varje månad, göra den minsta betalningen eller någonstans däremellan. Om du bara kan göra minimibetalningen kommer den effektiva räntan att ta större skada än om du kan göra hela betalningen. Det är viktigt att vara uppriktig om din ekonomi. Om du har haft svårt att göra minimibetalningen punktligt kan du fundera på om du överhuvudtaget skaffar en ny kreditlinje.

Hur du kommer att använda den samt hur mycket den kommer att kosta dig hänger ihop, enligt Detweiler. ”Om du betalar av hela saldot varje månad och inte har en hög ränta är det inget problem så länge kortet har en möjlighet till amorteringsperiod”, säger Detweiler. ”Belöningar kan ha större betydelse om du är en flitig användare, men om du bara använder kortet mer sällan kan du välja ett kort som inte har någon årsavgift.”

Om du för närvarande arbetar med att utveckla din kredit och du har blivit erbjuden en säkrad kreditlinje se till att fastställa det belopp som du måste sätta in. Har du tillräckligt med pengar för att betala för det? Måste du betala alla pengar som behövs för insättningen i förskott eller kan du göra avbetalningar? Med säkrade kreditkort kan du stå inför en brant effektiv ränta.

LÄS DET TRYCKTA NOGGRANT

Om du överväger att teckna ett kreditkort bör du läsa villkoren med hjälp av en finkam. Om det finns ett introduktionserbjudande och du tecknar dig för det, när börjar den vanliga effektiva räntan börja gälla? Hur stor ökning kan man förvänta sig? Vilka är kostnaderna för sena betalningar, kontantförskott och så vidare? Om du inte planerar att använda kreditkortet för att göra kontantförskott är detta kanske inte en viktig aspekt, men det är rekommenderat att göra lite efterforskningar i förväg.

VAR RÄDD FÖR BEDRÄGERIER.

Den allvarligaste bluff som man ska se upp för är de kreditkort som är osäkra men som är tillgängliga ” oavsett kreditvärdighet”, varnar Detweiler. ”Dessa program kräver vanligtvis att du köper dyra produkter från deras katalog för att hjälpa till att bygga upp kredit för att bygga upp kredit”, tillägger Detweiler, ”och det är tveksamt om de verkligen hjälper på det sättet”.

Om det låter för lovande för att vara verkligt så är det troligen så, säger Harrison. Försäkran om låga räntor, lätt kreditgivning och inga avgifter samt höga kreditpoäng är alla tecken på bedrägeri.

Ta inte den första som erbjuds dig.

Det finns så många olika kreditkort att det är överväldigande. Du kan hamna i en labyrint av alternativ och drabbas av bristande beslutsförmåga.

”Du kanske väntar med att hitta ett alternativt erbjudande”, råder Detweiler. ”Välj dock inte det första kortet som erbjuds.” Detweiler rekommenderar att man blockerar tid för en timme eller så för att studera de olika alternativen. Kolla in recensioner och titta på alternativen. ”Helst ska du välja det kort som du kommer att behålla under en längre tid”, säger Detweiler.

SE ÖVER DINA KREDITKORT EN GÅNG OM ÅRET.

Du bör kontrollera att du använder rätt kort som passar dig. påpekar Detweiler. ”Du kanske upptäcker att du faktureras för årsavgifter som du inte vill betala, eller att de belöningar och förmåner du får inte längre verkar lika värdefulla för dig.”

Låt oss säga att du tidigare vanligtvis har använt belöningspoäng för att köpa presentkort för vardagliga utgifter. Under det senaste året har du dock spenderat mer på affärsresor och andra utgifter. Om så är fallet kan du överväga ett kreditkort som erbjuder fler belöningspoäng än genomsnittet för hotell flygresor, restauranger och flygbiljetter samt ett affärskreditkort.

Det är också en bra idé att ta reda på om den årliga kostnaden kan slopas eller minskas. Det är viktigt att veta att du har större chans att bli godkänd om du förblir i gott skick hos det företag som du kreditkort. För ett par år sedan upptäckte Detweiler till exempel att ett co-branded flygbolagskort som hon hade inte var nödvändigt i dagsläget. Hon hade flyttat och hade slutat flyga med flygbolaget. ”Jag ville inte betala den höga årsavgiften, så jag kontaktade utgivaren och de bytte mig till ett kreditkort utan kostnad med cash-back belöning”, säger Detweiler. Detweiler. ”Jag kunde behålla mitt kreditkort utan att betala årsavgiften.”

Gör en plan för att hantera dina skulder

Om du har arbetat med att bygga upp din kredit eller göra betalningar på dina skulder genom att använda ett skuldhanteringsprogram (DMP) Var säker på att ett nytt kort inte kommer att sätta dig tillbaka i ett skuldfyllt hål. Planerar du att sätta utgiftsgränser för ditt nya kort? Vad kommer du att använda kortet till?

När du har fastställt parametrarna för dina utgiftsgränser och det sätt på vilket du kommer att använda ditt kreditkort, se till att du håller dig till dem. Med de flesta kreditkort kan du ställa in varningar för dina utgifter eller till och med ställa in tillfälliga frysningar. Dessa funktioner kan vara till hjälp för att du ska kunna hålla koll på dina utgifter.

Ett andra kreditkort i din portfölj kan vara ett klokt val för din ekonomiska situation. ”Det är personens ansvar att avgöra om kreditkortsanvändning är det bästa alternativet i just deras situation”, säger Harrison. ”Precis som kontantkreditkort är kreditkort ett instrument som kan visa sig vara fördelaktigt eller skadligt beroende på skickligheten och kunskapen hos den person som använder det.”


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag Leasy
Lånebelopp 10 000 - 50 000 kr
Löptid 1 år - 6 år