Vanliga Frågor

Vanliga frågor om lån och långivare

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på hur mycket du tjänar och hur din ekonomi ser ut. Om du har en betalningsanmärkning kommer detta begränsa hur mycket du kan låna.

Olika bolag låter dig låna olika mycket pengar. De mest generösa bolagen tenderar dock att låta dig låna 500 000 (förutsatt att du kvalificerar för ett så stort lån). Många andra bolag låter dig låna max 300 000 utan säkerhet.

Hur hittar jag det billigaste lånet?

Det bästa sättet att hitta det bästa lånet för dig är att använda dig av en webbsida som låter dig jämföra olika lån. Dessa webbsidor gör det enkelt att hitta långivare som är villiga att låna ut den summa du vill låna till låntagare i din situation. Att jämföra alla olika lån manuellt skulle ta många timmar och är inte värt att göra när andra redan har gjort jobbet för dig.

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Ja! Du kan hitta ett lån även om du har en betalningsanmärkning. Utbudet av olika låneföretag som du kan låna hos är dock mer begränsat om du har en betalningsanmärkning än det annars skulle vara. Du måste också förvänta dig att du kommer få betala en högre ränta än vad du annars skulle behöva göra.

Hur många ansökningar beviljas?

Detta är mycket svårt att säga. De flesta bolag redovisar inte statistik över hur stor del av alla ansökningar de får in de godkänner. Hur stor procent av alla ansökningar som beviljas är dock inte särskilt relevant. Det kommer inte säga mycket om huruvida du kommer bli beviljad eller inte. Det bästa är istället att se vilka krav ett lån har och endast ansöka lån som man tror man kvalificerar för.

Kan jag låna utan säkerhet?

Ja. det finns en lång rad olika låneföretag som låter dig låna utan säkerhet. Hur mycket du kan låna beror på hur mycket du tjänar, om du har några betalanmärkningar och vilket lånebolag du väljer att låna hos. Många bolag låter dig låna upp till 300 000kr. Det finns dock bolag som låter dig låna ännu mer. För att kunna låna max beloppen måste du ha en bra inkomst och en ordnad ekonomi. Läs mer på vår sida om privatlån.

Kan jag låna utan jobb?

Det är ofta svårt att få lån om man inte har ett jobb eller en fast inkomst. Många lånebolag använder din taxerade inkomst från det föregående året för att avgöra om de skall bevilja din låneansökan eller inte. Det finns ett fåtal bolag som ger dig små lån även om du inte har något jobb. Dessa lån är dock mycket dyra och bör undvikas så långt som möjligt.

Ett alternativ är att ansöka om ett lån med en medsökande som har bättre ekonomi än du har. Denna medsökande blir skyldig att återbetala lånet om du inte gör det.

Studenter och medlemmar av vissa föreningar har tillgång till speciella lån som är tillgängliga trots att de inte har något jobb. Ett exempel på ett sådant lån är SEB:s studentlån som låter studenter låna upp till 25 000 kr trots att de inte har jobb.

Bör jag betala av extra på min lån?

Att betala av extra på ditt lån är ofta en bra ide. Det hjälper dig att bli skuldfri snabbare. Det är dock viktigt att du inte använder pengar som du kommer behöva senare. Om du gör detta kan du tvingas ta ett nytt lån och betala nya uppläggningsavgifter. Det bästa alternativet är ofta att öppna ett nytt konto dit du sätter över pengar när du kan. Detta konto får bara röras i absoluta nödfall. Det får aldrig användas för att betala för nöjen eller sprit. Pengarna på detta konto kommer snabbt skapa en liten buffert som finns där om du behöver den. Om du inte behöver den kan du med några månaders mellanrum använda en del av dessa pengar för att betala av extra på lånet.

Kan jag sänka mina lånekostnader?

Ja. Om du har fler än ett lån kan du ofta sänka dina lånekostnader. Ett av de enklaste sätten att göra detta är att samla dina lån. Att samla dina lån kan sänka dina månadskostnader med upp till 50% eller t.o.m mer. Man åstadkommer detta genom att sänka räntan och andra avgifter samt förlänga lånetiden. Resultatet är att du får mycket mer pengar kvar i plånboken varje månad. Du kan också välja att fortsätta att betala samma månatliga kostnad som tidigare men istället dramatisk minska hur länge det tar innan du blir skuldfri.

Det är nästan alltid billigare att låna mycket pengar än det är att låna lite pengar. Räntan på ett litet lån är nästan alltid högre. Om man har flera små lån kan man därför spara pengar genom att kombinera dem i ett stort lån. Detta är extra sant om man har dyra konsumentkrediter, SMS-lån och dylikt. Du kan läsa mer om att samla dina lån här.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag Leasy
Lånebelopp 10 000 - 50 000 kr
Löptid 1 år - 6 år