Undvik att låna – 3 snabba tips

Så fort du har undertecknat ett skuldebrev för ett lån, oavsett det gäller ett snabblån eller ett privatlån, har du iklätt dig en betalningsskyldighet för hela löptiden samt hamnat i en tydlig beroendeställning. Visar det sig att du under hela löptiden inte har några som helst problem med att betala räntor och amorteringar behöver du inte haka upp dig på dessa förhållanden. Så fort det blir lite svårare att uppfylla låneavtalet blir de emellertid mer tydliga och kanske smärtsamt konkreta.

Din enda uppgift som låntagare är att betala tillbaka i tid. Missar du det uppstår automatiskt problem. Som du förstår gäller det att tänka efter innan du ansöker om ett lån, oavsett typ. Det gäller dock kanske speciellt lån utan säkerhet för konsumtion. Bäst är alltid att inte låna, och de flesta kan undvika att behöva ta lån bara genom att följa några enkla tips. Här är 3 snabba tips för att undvika lån. Det finns självklart många fler, men dessa är de viktigaste.

Planera din ekonomi

Planering är a och o inom allt, inte bara inom ekonomi. Ska du till exempel åka Vasaloppet bör du givetvis planera in en större mängd träningspass att genomföra innan du kan ställa dig på startlinjen i Berga by. Annars får du förmodligen mycket svårt att klara de nio milen ner till Mora.

Vill du se till att du klarar ekonomin varje månad eller har möjlighet att spara ihop till sommarens semesterresa måste du planera för det. Det behöver inte krävas några större ansträngningar, men det är viktigt att du tittar på inkomster och utgifter och gör en budget som är i balans. Med en sund budget, som du ser till att följa, ökar du dina möjligheter att undvika lån.

Sätt undan pengar

Behovet av att låna uppstår när det saknas pengar på kontot. Den enkla lösningen för att minimera att denna situation uppstår är att sätta undan pengar för att möta framtida utmaningar, eller kort och gott att skaffa en buffert. Du kan med fördel föra in i din budget att en viss summa ska dras från ditt lönekonto automatiskt varje månad. För att se till att du inte kan utnyttja bufferten för mer onödiga ändamål är det bra att föra över pengarna till ett sparkonto som du inte har omedelbar rådighet över. Det ska helt enkelt vara svårt att ta ut pengar från kontot!

Handla mindre

Har du idag ett konsumtionsmönster där betydande utgifter handlar om mer onödig konsumtion, är din ekonomi (dock givetvis beroende av dina inkomster) mer sårbar. Ser du över dina konsumtionsmönster, och vid behov ser till att minska på din konsumtion, kan risken att behöva låna automatiskt minska. Det här är ett tips som är inriktat mer på det mentala än något annat, men det kan vara minst lika nyttigt som de två tipsen ovan.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 35 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Advisa
Lånebelopp 3 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år