Två av tio har fått sämre ekonomi
Enligt Kronofogden är det många svenskar som upplever en försämrad privatekonomi på grund av coronapandemin. Det enligt en undersökning som nyligen genomförts. Myndigheten räknar med en ökning på ungefär 100 000 fler skuldsatta personer de kommande åren. Detta är dock en mycket osäker prognos, som baserats på den kris vi hade i början av 1990-talet.
Än så länge har det inte skett någon ökning i Kronofogdens skuldregister för privatpersoner, men i regel är det ett visst dröjsmål innan en obetald räkning går till Kronofogden, eftersom den först ska igenom både påminnelser och inkasso. Därför brukar man aldrig märka av en finanskris hos Kronofogden redan vid krisens början, utan snarare som en bitter eftersmak.
De som är värst ekonomiskt drabbade är småbarnsföräldrar, arbetslösa och egenföretagare.
Tips för att förbättra din privatekonomi
Om du tillhör de som fått en försämrad ekonomi på grund av coronakrisen, finns det vissa saker du kan göra för att hålla dig undan skuldfällan. Här kommer våra fyra bästa råd.
1. Se till att ha koll på din ekonomi
Det värsta du kan göra nu är att sticka huvudet i sanden och låtsas som att det regnar. Öppna dina räkningar, se vilka som är nödvändiga och om du har några kostnader som kan tas bort.
Du kanske inte behöver ha Spotify, Netflix och HBO just nu? Det kanske går att göra om mobilabonnemanget till ett med en lägre månadskostnad?Genom att ha koll på ekonomin och dra in på de utgifter som inte är absolut nödvändiga kan det finnas många kronor att spara.
2. Betala dina räkningar i tid
Detta kan låta självklart – men med handen på hjärtat är det nog ganska många som glömt bort någon räkning och surt fått betala både den, och tillhörande påminnelseavgift efteråt. Att betala dina räkningar i tid är ett enkelt sätt att slippa onödiga påminnelseavgifter.
3. Se över dina kontoutdrag
Om du har koll på var dina överskottspengar går till varje månad är det också enklare att se till att pengarna slutar rinna mellan fingrarna på dig. Kanske tycker du inte att den där extra kaffen varje dag är så dyr, men på en hel månad kan det bli åtskilliga hundralappar.
4. Pausa dina amorteringar på bolånet
Om du trots ansträngningar inte får din ekonomi att gå ihop finns en möjlighet att pausa dina amorteringar på bolånet. Detta är en möjlighet som tagits fram i samband med coronakrisen och tanken är just att de hushåll som har det tajt ska kunna få lite andrum i ekonomin.