Skillnaden mellan långivare och låneförmedlare

Det finns idag ett stort antal banker och långivare på den svenska marknaden. Därför finns också ett behov bland låntagarna att kunna jämföra dessa tjänster. Tack vare detta har det de senaste åren blivit allt mer vanligt med låneförmedlare – en aktör som precis som det låter förmedlar lån.

Med hjälp av denna tjänst kan du som låntagare enkelt jämföra räntor och villkor mellan olika långivare – och därefter väljer du lånet med de villkor som passar bäst för just dig.

Fundersam man

Långivare

En långivare är alltså en bank eller någon annan typ av finansiell aktör som ger ut lån. Idag är utbudet av långivare väldigt stort, och många har valt att nischa sig. Till exempel satsar vissa på mindre snabblån och smslån, medan andra satsat på större belopp i form av blancolån eller bolån.

Det finns också de som valt att lägga fokus på kunder som annars står utanför lånemarknaden. Till exempel lån till dig utan inkomst eller betalningsanmärkningar – som då kan få lån själv eller tillsammans med en borgenär. Från långivaren får du alltså låna pengar, och det är också till denne som du sedan återbetalar lånet och dess tillhörande kostnader i form av räntor och avgifter.

Låneförmedlare

En låneförmedlare lånar inte själv ut några pengar. Istället har de ett antal långivare knutna till sig som de samarbetar med. När du gör en ansökan via låneförmedlaren går den sedan ut till samtliga samarbetspartners och de får avgöra om de vill erbjuda dig ett lån eller inte.

Eftersom räntorna för lånet ofta sätts individuellt kan du erbjudas olika ränta beroende på långivare. Du kan då enkelt jämföra lånekostnaderna för att avgöra vilket lån som är bäst för dig.

I samband med din ansökan om lån kommer en sedvanlig kreditupplysning göras. Fördelen med en låneförmedlare är att endast en enda upplysning tas, vilken därefter går ut till alla långivarna.

När du sedan betalar tillbaka på lånet är det till långivaren du betalar. Låneförmedlaren har inget med ditt lån att göra, mer än att den förmedlar lånetjänsten. För varje lån som tecknas får låneförmedlaren en viss provision från långivaren, och tack vare detta är låneförmedlarens tjänster alltid helt kostnadsfria för dig som vill låna.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 18 år
Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år