Medlemslån – ett billigare alternativ

Bland långivare för blancolån finns såväl storbanker som nischbanker och andra kreditbolag. Emellertid brukar det faktum att många fackförbund i samarbete med kreditbolag kan erbjuda lån glömmas bort i sammanhanget. Fackförbunden kan ofta erbjuda mycket förmånliga låneprodukter för sina medlemmar, och den som är fackansluten bör definitivt undersöka möjligheten att låna via fackförbundet, detta via ett så kallat medlemslån.

Så här fungerar ett medlemslån

Tack vare det stora antalet medlemmar har fackförbunden en unik förhandlingsposition. Styrkan i antalet gör att man kan förhandla fram en lång rad olika förmåner för sina medlemmar. Oftast handlar det om lägre priser på produkter – detta på allt från försäkringar till semesterresor – men även lån av olika slag kan komma ifråga.

Ett medlemslån fungerar i princip som ett vanligt privatlån/blancolån. Det handlar helt enkelt om ett lån utan säkerhet med rörlig ränta. Den stora skillnaden mellan medlemslån och ett vanligt privatlån är att låntagaren bara genom sitt medlemskap i facket normalt kvalificerar för en lägre ränta. Facket står dock aldrig som motpart i själva låneavtalet. Långivaren är alltid en bank eller ett kreditbolag.

Det kan också finnas andra fördelar med att gå via fackförbundet. Inte sällan kan till exempel uppläggningsavgiften utgå. Dessutom kan tilläggsprodukter som låneförsäkring ingå utan extra kostnad under hela eller delar av lånets löptid.

Kan alla få ett medlemslån?

Precis som alla som ansöker om ”vanliga” privatlån inte får godkänt på sin låneansökan, blir heller inte alla som ansöker om medlemslån godkända. I grunden ligger alltid långivarens bedömning om huruvida den sökande kan anses ha tillräckligt god betalningsförmåga eller inte. Medlemslånets villkor må i allmänhet vara mer generösa, men chanserna att få låna ökar inte om man går via facket.

Bra att känna till är också att facket ställer upp ett krav på att medlemskapet inte ska vara tillfälligt. Det finns givetvis olika krav hos olika fackförbund, men det räcker inte att ha varit medlem i bara ett par månader. Ibland krävs att låntagaren har betalat in sina medlemsavgifter varje månad i 18 månader eller mer. Det är i regel också ett krav att låntagaren ska fortsätta vara medlem i fackförbundet under lånets hela löptid.

Vad är lånebeloppen?

Det är egentligen ingen skillnad mellan vanliga privatlån och medlemslån när det gäller lånebelopp och löptider. I regel kan man låna mellan 20 000 – 350 000 kr med privatlån och det är detsamma som gäller för medlemslån. Den som behöver låna mer än så har normalt inga möjligheter att dra fördel av att gå via facket.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 45 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag Leasy
Lånebelopp 10 000 - 50 000 kr
Löptid 1 år - 6 år