Fyra tips för att spara stora summor

spartips

Det finns många sätt att stärka din privatekonomi. Du kan till exempel höja din lön, arbeta fler timmar, börja spara eller investera, ta till smarta knep för att minska matkostnaderna samt jämföra priser på el, abonnemang och andra tjänster. Varje åtgärd kan ge en stor effekt, särskilt på lång sikt, men det kan vara en idé att prioritera ett par, tre specifika åtgärder. På så sätt kan du dels göra din uppgift med att stärka ekonomin lite enklare, dels faktiskt uppnå en större effekt.

Hur ska man då prioritera? Vilka åtgärder är det som ger störst effekt och vilka kan man lika gärna strunta i? I grunden handlar det om att minska utgifterna inom de fyra avgjort största utgiftsområdena. För de flesta hushåll handlar det om bostaden, bilen, maten och lånen.

Bostaden

Du och din familj måste självklart ha tak över huvudet, men det är aldrig en bra idé att betala för mycket i onödan för ditt boende. Bor du till exempel i en hyreslägenhet med tre rum, i vilken ett av rummet står tomt, varför då inte flytta till en tvåa? Bor du i en bostadsrättslägenhet med för mycket yta för dina behov – varför inte byta till en lite mindre? Är avgiften i bostadsrätten dessutom rejält tilltagen finns ännu större anledning att flytta.

Boendet står för en mycket stor del av de disponibla inkomsterna för de flesta hushåll. Kan du minska dina boendekostnader med bara någon tusenlapp i månaden blir effekten betydande på sikt.

Bilen

Bilen är praktisk, men den är också dyr. Det finns fyra större kostnader kopplade till bilägande, nämligen värdeminskning, drivmedel, reparation/service och försäkring/skatt. Slår du ihop alla kostnader du har för din bil per år kommer du förmodligen att bli mycket negativt överraskad över hur mycket det är. Det enklaste sättet för ett hushåll att kapa en stor del av kostnaderna månadsvis är att helt enkelt göra sig av med bilen. Ett alternativ är att försöka låta bilen stå så mycket som möjligt. På det sättet sparar du pengar på både värdeminskning, reparationer och drivmedel. Skatt och försäkring kan du dock inte komma undan. Att du kan jämföra bilförsäkringar och få ner kostnaden en bit på så sätt är en annan sak.

Maten

En godbit till fikat, ett par restaurangbesök per månad, oplanerade inköp på väg hem från jobbet… Små men ofta förekommande utgifter för annan mat än den som ställs fram på köksbordet blir stora summor på årsbasis. För att förhindra att matkontot drar iväg ska du först och främst se till att handla på stormarknaderna. Med en inköpslista förberedd i kundvagnen minskar du också risken att köpa onödiga varor. För det andra bör du betrakta varje restaurangbesök som en lyxartikel. Om du tycker om att gå på restaurang får du helt enkelt prioritera ned andra mer lyxbetonade aktiviteter.

Lånen

Lån, inklusive eventuella bolån, kan innebära stora kostnader i form av ränta varje månad. Det gäller särskilt om du har flera och/eller stora lån utan säkerhet. För att få en mer stabil privatekonomi är det klokt att få ned räntekostnaderna så långt det är möjligt. Det bästa tipset är att betala av extra på ett lån i taget, och då först fokusera på det dyraste och sedan beta av övriga lån i ordning utifrån storleken på räntan.

Ett annat smart knep är att samla lånen. Det kan du enkelt göra genom att vända dig till en så kallad låneförmedlare som specialiserar sig på samlingslån. Det behöver inte ta mer än ett par dagar att samla många dyra lån till ett större lån med en lägre ränta.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 45 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag Leasy
Lånebelopp 10 000 - 50 000 kr
Löptid 1 år - 6 år