Finansinspektionen varnar för kryptovalutor

Finansinspektionen har nu gått ut med en varning till privatpersoner att de inte ska inventera i kryptovalutor då man inte tycker att konsumenter passar som investerare för dessa. Kryptovaluta kallas även virtuell valuta eller digital valuta.

Antalet kryptovalutor ökar snabbt men bitcoin är den som är mest känd. Värdet för bitcoin har varierat från 1.160 dollar och 20.000 dollar. I februari fanns det lite över 1500 olika kryptovalutor. Man vill varna för att värdet på valutorna är väldigt skiftande och för att det även saknas regler som skyddar de som handlar med dessa valutor.

FI menar också att valutorna kan vara svåra att sälja och att informationen som uppges vid försäljning kan vara missvisande även tekniken är känslig för avbrott. För de som lanserar kryptovalutor så finns det inga informationskrav vilket gör att det finns en risk för missvisande marknadsföring av valutorna. Som i alla branscher så finns det även här aktörer som är oseriösa och deras mål är få in så mycket pengar som möjligt utan att fullfölja något projekt. Konsumenterna kan har svårt att få en överblick över vilka risker som finns och man ska vara beredd på att förlora det man har satsat.

För att använda sig av till exempel Bitcoin så sparas en fil med ett antal bitcoinadresser. Filen sparas på användarens dator eller hos någon annan som erbjuder en sådan tjänst. Bitcoin kan skickas över internet till alla som har en bitcoinadress. Det är omöjligt för myndigheter att manipulera värdet eller att skapa inflation eftersom det inte finns någon administration som sköter hanteringen av Bitcoin.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 500 - 50 000 kr
Löptid 2 mån - 1 år

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Advisa
Lånebelopp 3 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år