Din bankrådgivare står inte på din sida

De flesta av oss har både begränsat med tid att läsa på om ekonomi och begränsat med kunskap att kunna förstå allt som rör lån, sparande, investeringar, spara i aktier, försäkringar, med mera. Det är därför naturligt att många vänder sig till bankrådgivare i syfte att både få mer konkret information och handfasta råd och tips. I en intressant studie utförd av forskare på KTH framgår emellertid att den som gör ett ekonomiskt val på egen hand oftare gör ett bättre val än den som följer en bankrådgivares råd. Hur kommer det sig? Ska inte experter ge de expertråd som ger mest nytta?

Bankrådgivare är inte oberoende

En av anledningarna till resultatet i KTH:s studie torde vara att bankrådgivarna inte har till uppgift att sätta kundernas intressen främst. Det är istället arbetsgivarens krav som är det centrala för rådgivaren. Det är också så att många rådgivare får provision för sålda produkter och tjänster, och provisionen blir givetvis högre ju mer intäkter som banken kan generera. Enligt en rapport från myndigheten Finansinspektionen kan provisionen för en försäljning av en för kunden dyrare produkt/tjänst vara upp till tio gånger standardprovisionen. Det är bland annat av den här anledningen som så kallade strukturerade produkter, såsom aktieindexobligationer, är så populära trots att de i många fall ger mycket begränsad nytta för kunden.

Med detta sagt ska poängteras att oberoende inte är samma sak som oärlig. Bankrådgivaren presenterar helt enkelt vanligtvis de finansiella produkter som ger honom/henne mest provision samt störst intäkter för arbetsgivaren, men han eller hon kan naturligtvis inte tvinga dig att göra ett specifikt val.

Det bästa av båda världar

Bankrådgivaren har expertkompetens, men du kommer förmodligen inte att bli presenterad för det för dig mest optimala valet, oavsett det handlar om en investering, ett sparande eller ett lån. Samtidigt har du själv antagligen begränsad insikt om hur olika finansiella produkter, lån, med mera, fungerar. Du vet dock vilka risker du är beredd att ta och vilka val som kan ge dig störst ekonomisk nytta. Ett bra tips är således att du använder din bankrådgivare för att få information om olika val. Kräv att få en presentation av alla möjliga alternativ, med tydliga förklaringar, och var inte rädd för att ifrågasätta. Med hjälp av rådgivaren kan du på det här sättet få ett beslutsunderlag att räkna på själv och fundera på hemma.

För att maximera din nytta av rådgivningen kan du med fördel också vara otrogen mot din nuvarande bank. Det gäller kanske särskilt för bolån, men att jämföra och ställa olika erbjudanden mot varandra kan vara fördelaktigt även för exempelvis pensionslösningar och privatlån. Boka in ett möte med en eller två andra banker och se till att utkräva samma information och rådgivning där. Med stor sannolikhet kan du med denna strategi som grund göra för dig ekonomiskt mycket fördelaktiga val för framtiden.

Källa: Compricer


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 1 000 - 45 000 kr
Löptid Flexibel

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag Leasy
Lånebelopp 10 000 - 50 000 kr
Löptid 1 år - 6 år