6 snabba myter om snabblån

Snabblån kan vara till stor hjälp för ekonomin och med dagens enkla system för att ansöka och jämföra låneerbjudanden går det snabbt att hitta ett lån med bra villkor. Snabblån och krediter kan vara en väldigt bra, tillfällig lösning för att täcka upp när pengarna inte riktigt räcker till.

Trots detta kommer snabblån ofta i dålig dager med skräckexempel och negativa effekter av denna typ av lån. Här går vi igenom några myter kring snabblån och krediter. Det finns många missuppfattningar på marknaden och det kan vara bra att veta hur det faktiskt förhåller sig.

Räntan på snabblån är alltid skyhög

Det stämmer att räntan är högre för snabblån än ett bolån med säkerhet. Snabblånen har ingen säkerhet och avser små lån, vilket långivaren kompenserar för med en högre ränta. Däremot är den ränta som visas satt på årsbasis och ett snabblån betalas ofta tillbaka på några månader, vilket ger en missvisande bild av de faktiska räntekostnaderna för snabblån.

Missar du en betalning hamnar du hos Kronofogden

När du tar ett lån måste du betala i tid, men ingen långivare skickar någon direkt till Kronofogden. Som långivare har man ett ryckte och man vill bli rekommenderad till andra. Processen är därför att du får en påminnelse och en avgift om du inte betalar i tid. Missköter du dig ytterligare och inte betalar kommer ärendet sedan gå till inkasso.

Aktörerna på snabblånemarknaden är oseriösa

Alla kreditgivare är kontrollerade och registrerade hos Finansinspektionen. De följer också regler och riktlinjer från Konsumentverket, samt gällande lagstiftning.

Ett snabblån leder till en skuldspiral

När du tar ett snabblån bedömer långivaren din betalningsförmåga. Kreditbolagen har inte som affärsidé att leda in personer i skuldspiraler, utan snabblån fungera som en kortsiktig lösning för att skaffa extra kapital. Det är först när låntagaren lånar över sin betalningsförmåga eller tar lån för att lösa gamla skulder som de riskerar att hamna i en skuldspiral.

Det finns inga räntefria snabblån

Det finns helt räntefria snabblån, som inte kostar något om man betalar tillbaka lånet inom 30 eller 60 dagar. Gör man det har lånet varit helt gratis. Ibland kan det verka för bra för att vara sant, men så länge betalningarna sköts till punkt och pricka går det faktiskt att komma undan utan ränta. Långivaren hoppas på detta sätt locka dig låna mer pengar av dem därefter.

Personer med dålig ekonomi är de som tar snabblån

Det är många fler än de med dålig ekonomi som tar snabblån. Det kan handla om en tillfällig förstärkning av kassan eller något man behöver köpa. Istället för att ta flera krediter i olika affärer kan man samla dem i ett snabblån med lägre ränta. Det gör att kostnaden blir mindre.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 5 000 - 25 000 kr
Löptid 1 år - 5 år

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 18 år
Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år