190 000 kr per kvadrat på Kungsholmen

Om du är en flitig besökare på Hemnet och Booli finns chansen att du under den senaste tiden har uppmärksammat Sveriges minsta lägenhet och förundrats över både storleken på den och mäklarens utgångspris. Nu har Sveriges minsta lägenhet sålts och notan för köparen blev 1,9 miljoner kronor.

Nytt prisrekord

Längst upp i en elegant äldre fastighet på Kungsholmen ligger en lägenhet som mäter 10 kvadratmeter. När den lades ut till försäljning den 15 juni ”välte” den nästan Hemnet. Alla ville titta närmare på den smått mikroskopiska lägenheten och i media omtalades den som ”miljonskrubben”. Ungefär en vecka efter publiceringen på Hemnet såldes den. Det var tre personer i budgivningen som startade på 1,5 miljoner.

Slutpriset på 1,9 miljoner innebär att det tidigare rekordet för kvadratmeterpriser i Stockholms innerstad rök all världens väg. 190 000 kr per kvadratmeter är nästan det dubbla jämfört med vad lägenheter på Kungsholmen och andra mer eftertraktade adresser i Stockholm brukar betinga. Faktum är att kvadratmeterpriset är nytt rekord i Sverige.

Fullt funktionell lägenhet

Tio kvadratmeter är vad ett mindre rum normalt mäter. Den här lägenheten på Kungsholmen är dock mer lik en lägenhetsetta än ett enskilt rum. Mäklaren Malin Carlens, som stod för försäljningen, menar att boendet verkligen är en lägenhet och inte bara ett rum. I ”skrubben” finns pentry, badrum och dusch samt plats för säng och matplats. Lägenheten har ett fönster och en mindre garderob.

Lägenheten är en bostadsrätt i en förening som uppenbarligen har en mycket god ekonomi. Månadsavgiften för lägenheten är nämligen endast 500 kr. I denna avgift ingår dessutom både kabel-tv och bredband. I princip kan man alltså säga att boendet är gratis när amortering och ränta är betald.

Vad får du för 1,9 miljoner?

Läget, boendets mycket unika egenskaper och den låga avgiften är anledningar till att priset för lägenheten blev av det större slaget och köparen anser sig säkerligen ha gjort en bra affär. Samtidigt går det inte att komma ifrån att 190 000 kr per kvadratmeter är ett skyhögt pris om man jämför med hur priserna ser ut för bostadsrätter och småhus på andra platser både i Stockholm och i Sverige som helhet.

Snittpriset per kvadrat för en bostadsrätt i Sverige är till exempel omkring 38 000 kr. I centrala Stockholm är prislappen omkring 92 000 kr/kvm och i Stor-Stockholm är prislappen knappt 58 000 kr/kvm. För villor var medelpriset i landet under juni månad i år nästan exakt tre miljoner kronor, detta enligt uppgifter från Mäklarstatistik.

För den som kan tänka sig att bo något mindre centralt i Stockholm än just Kungsholmen finns just nu exempelvis en tvårummare på 47 kvadrat i toppskick i Saltsjö-Boo med utgångspris på 1 995 000 kr. Den som kan tänka sig att bo i Bromma, Hägersten eller någon annan stadsdel strax utanför huvudstadens absoluta kärna hittar många stora ettor och mindre tvåor till en prislapp på omkring två miljoner.


Rekommenderade snabblån

Kreditbolag DayPay
Lånebelopp 1 000 - 20 000 kr
Löptid 30 dagar - 5 år
Kreditbolag ViaConto
Lånebelopp 500 - 50 000 kr
Löptid 2 mån - 1 år

Rekommenderade privatlån

Kreditbolag Advisa
Lånebelopp 3 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Kreditbolag AXO Finans
Lånebelopp 5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 år - 15 år